onsdag 25 januari 2012

Rädslan att stänga av...

Denna text skriver jag helt för min egen skull men läs gärna om ni vill och dela med er av era tankar. Jag längtar efter att höra vad ni har att säga om detta :-)


Jag har så mycket jag vill göra. Tavlor jag vill måla, layouter jag vill scrappa, böcker jag vill läsa, vänner jag vill träffa och meditationsövningar jag vill prova. Jag längtar efter att vara mer närvarande i mitt liv. Att tända ljus och krypa upp med en kopp te och en bok i soffan, att äta middag i köket och faktiskt känna vad maten smakar.

Tiden bara rinner iväg till annat. Oftast försvinner den framför datorn eller tvn. Jag gillar att blogga, vara inne på forum och facebook men ofta blir jag bara sittande medan tiden rinner iväg utan att egentligen göra det jag vill.

Nu funderar jag på att faktiskt låta datorn och tvn vara avstängd under dagarna. Att kolla mail, blogga och facebooka morgon och kvällar och kanske en snabbis på lunchen men annars bara sätta igång datorn om det är någon uppgift jag ska göra där. Jag har så svårt att göra en sak i taget, jag sitter t.ex aldrig framför datorn utan att tvn är på samtidigt, detta bidrar till den splittrade känslan tror jag.

Men tanken att låta det vara avstängt skrämmer mig. Samtidigt som jag längtar efter medveten närvaro och tystnad bävar jag inför ensamhetskänslan och tystheten. Samtidigt som jag längtar efter en middag i köket är det ju bra skönt att sleva i sig maten i soffan framför tvn.

Jag tror att jag måste fundera på saken en dag eller två men...
Kanske ska jag våga ta steget att stänga av
Kanske ska jag våga att vara i tystnaden
Kanske ska jag våga missa någons statusuppdatering
Kanske ska jag våga umgås med mig själv
Kanske ska jag ta mig tiden att tända ljus, andas och läsa en bok istället för att fastna framför tvn
Kanske kommer jag att kunna sova om nätterna om jag begränsar mina intryck liteDet låter så fåningt att detta skulle vara svårt men för mig är det ett stort steg.

Mitt ledord detta år är Liv och jag tänker att det måste ske en förändring här så att jag får mer tid att leva mitt liv så som jag vill istället för att slösa bort det med att titta på andras liv.
Oj vilket långt och rörigt inlägg det blev men jag har så mycket tankar kring detta just nu.

10 kommentarer:

Anonym sa...

känner igen ditt dilemma, är själv där. Alltid i närheten för att kunna se om det kommit en ny kommentar, ett nytt inlägg... som om världen skulle gå under om jag logade ut en dag eller två... Jag hakar gärna på din "utmaning" att stänga av datorn lite mer. Då blir det kanske mer energi till annat, för man blir ju inte piggare av att sitta här. Kram!

Ullis sa...

Mycket tänkvärt! Tack för att du delar :)
Kram!
ps. jag sätter in pengarna för sjalen idag o mailar min adress.

Stina / Sagolikt Pyssel sa...

Melody Ross (husgud) loggade ju ut från fb 90 dagar föra året, och har ett program på datorn som begränsar hennes onlinetid. Det inspirerade mig till att skära ner mycket på datortiden. Sen kommer jag visserligen på mig med att kolla på sakerna på mobilen istället... ;-) Men då blir det i alla fall mer medvetna val och inte så mycket slösurfande. Jag funderar fortfarande mycket på det hä. För för mig, som för dig, är det också en mötesplats. Och jag vill inte ta bort för mycket av DET, utan av informationen som jag inte orkar ta in.

Om det känns jobbigt att dra ner så mycket på dator- och tv-tiden skulle du kanske kunna ta det successivt? Själv jobbar jag bäst på förmiddagarna, så då försöker jag styra det så att jag jobbar med praktiska saker då, och tar datortiden när jag är tröttare. (Är det däremot samarbete med någon och vi ses i datorn kan jag ta det på förmiddagen, så att det blir ett så bra möte som möjligt.)

Sen har jag tänk att datorn ska vara avstängd senast 20.00, men det hade jag visst glömt idag... Oops...
Och vill man ha lite sällskap kan man ju ses på msn och då bara skriva till varandra. :-)
Ja, det var lite av mina tankar kring det här. :-)
Kram på dig! :-)

Stina / Sagolikt Pyssel sa...

Kolla, jag skrev värsta uppsatsen. ;-)

Sue sa...

Vet du, att göra en så stor förändring i sitt liv som du gjorde förra året tar tid att landa. Gör rimliga mål. Tillåt dig att bara sitta och glo ibland, jag tror att kropp och själ ibland faktiskt behöver det!
Sen vet jag precis vad du menar med att man vill så mycket, men hinner så lite :) Man slukas upp flera timmar av något som inte ens märks (surfning typ).
Kanske våga testa ibland med tystnaden. Små steg framåt.
Lyckat till och tack för att du delar med dig här på bloggen!

Johanna sa...

Oj, vad jag känner igen mig. Jag tänker också på det ibland, att man borde stänga ner, göra saker som faktiskt är viktigare, ta tag i livet, äta nyttigt, ut och promenera... Det är så lätt hänt att man bara fortsätter trava på i samma upptrampade gamla spår. Samhället i stort tycker jag känns så väldigt stressigt, man ska alltid vara online, tillgänglig, svara på mail och sms gärna inom en minut och har man inte svarat på tio minuter så tror folk att man är i princip död. Men vem är det som sätter den pressen? Jag vet att det är jag själv, och det är där jag måste börja jobba.

Jag tror på dig!

Kram

Lady Goodwill sa...

Först vill jag tacka för en väldigt inspirerande och personlig blogg! Sen vill jag skicka dig en virtuell korg fylld med mod, hopp och kreativitet så att du vågar och orkar göra som din vackra titel på bloggen uppmanar till - vågar skapa förändring och låta din själ dansa! :-) hoppas det blir en frigörande dans! Håller tummarna för dig! Lycka till!
Allt gott till dig!

Lady Goodwill sa...

Först vill jag tacka för en väldigt inspirerande och personlig blogg! Sen vill jag skicka dig en virtuell korg fylld med mod, hopp och kreativitet så att du vågar och orkar göra som din vackra titel på bloggen uppmanar till - vågar skapa förändring och låta din själ dansa! :-) hoppas det blir en frigörande dans! Håller tummarna för dig! Lycka till!
Allt gott till dig!

Nystanet Woolly I sa...

Jag satt med samma dilemma som du beskriver och åkte då iväg på en så kallad tyst retreat. Jag bodde i ett kloster över en weekend tillsammans med andra, i tystnad, utan internet. Att få de där dagarna utan internet och "snabb" information var underbar. Jag blev lugnare, min kreativitet blev tydligare, jag blev mer närvarande i det jag gjorde. Jag kan starkt rekommendera det. Vill man inte åka till något kloster finns det många kursgårdar som erbjuder liknande reträtter.
Jag tog det lite längre och stannade i ett kloster i sex månader, det tog mig från sjukskriven för utmattningsdepression till jobb på heltid, den där tystnaden gjorde allt för mig.
Lycka till

lilla jag sa...

Men vad glad jag blev när du delat med dig av detta, känner igen mig så otroligt mycket. Har länge tänkt att försöka minska ner på min tid vid datorn och leva mitt liv med mer närvaro, tid och lust. Men sen hamnar jag framför datorn igen och timmarna rasar iväg och det mesta jag tänkt och velat göra blir ogjort. Sen kommer den där otäcka känslan över mig, att ha slösat bort så mycket tid av mitt liv IGEN. Idag när jag läser dina och andras ord så inser jag att nu är det dags att börja stänga av datorn. Vi har ett liv att LEVA! Stort lycka till till dig också =)

Kramelikram