torsdag 3 januari 2013

Läslista 2013


Förra året startade jag en lista över lästa böcker och det är så himla roligt att ha att jag såklart måste starta en för 2013 också.

1. Insurgent av Veronica Roth
Årets första utlästa bok var tvåan i Divergent-trilogin. Jag hade ju lite svårt för ettan så jag tror att jag gillade tvåan bättre. Jag hade lite svårt att skilja alla karaktärer och "fractions" åt men jag vet inte om det mest berodde på att jag var ouppmärksam. Jag hade glömt en hel del av första boken så det var bra att man kunde hitta sammanfattningar på nätet :-) Nu önskar jag såklart att trean fanns för boken slutade väldigt bra och spännande.

2. Ashes av Ilsa J. Bick
Jag läste denna bok första gången för över ett år sedan och gillade den massor. Nu läste jag om den eftersom fortsättningen äntigen hade kommit. Jag gillade fortfarande denna bok men den var lite äckligare än jag mindes den.

3. Shadows av Ilsa J. Bick
Fortsättningen på Ashes som inte på något sätt uppfyllde mina förväntningar. Den var så himla tråkig. Jag kom på mig själv att tänka på annat hela tiden så jag hängde inte alls med i svängarna och höll inte riktigt reda på vem som var vem. Jag trodde den aldrig skulle ta slut :-)

5. Kind of cruel av Sophie Hannah
Jag hade läst om denna bok på några bokbloggar och såg verkligen fram emot den. Jag trodde den hade allt som jag gillar i en thriller/deckare men nä! Den bara matade på och på och blev ju aldrig riktigt spännande. Man anade ganska snabbt hur det låg till även om vissa pusselbitar kom fram på slutet. Det var många personer och jag känner inte att jag anknöt till någon direkt. Nej uch vilken tråkig bok tänk att jag tog mig igenom den, hehe :-)

6. Delirium av Lauren Oliver
WOW! Jag älskar denna bok! Som ni vet är dystopier något av en favorit för mig och för tillfället är jag extra förtjust i "young adult" genren.  Denna bok är (som alla andra nu för tiden) första delen av en trilogi. Jag tycker absolut att denna är i klass med Hunger games, kanske ännu bättre... Jag känner på mig att detta kommer bli en sån där serie jag läser om några gånger ;-)

7. Pandemonium av Lauren Oliver
Andra boken i denna serie. Jag gillade tvåan minst lika mycket som den första. Jag var lite skeptisk till slutet men det ska bli spännande att se hur saker och ting löser sig i sista boken som kommer ut i mars.

8. Slim for life av Jillian Michaels
Jag är ett stort fan av Jillian Michaels men denna boken var ingen hit tycker jag. Jag vet egentligen inte vad jag förväntade mig men mycket i boken kändes väldigt amerikanskt och därför är det svårt att använda sig av tipsen här i sverige. Jag är ju också ganska emot lågfettsprodukter vilket hon förespråkar ganska mycket i denna bok så kanske var det därför jag blev lite irriterad :-) Jag har faktiskt inte läst ut hela boken men jag känner nog inte riktigt för att göra det heller.

9. Main av J. Courtney Sullivan
Jag gillar böcker med starka personporträtt och detta var en sådan. Den var ganska lång vilket ibland kunde kännas lite segt och i relation till bokkens övriga längd var slutet väldigt kort och avklippt. Det kändes lite som att berättelsen slutade mitt i, men så är det ju ofta med sådana här böcker som beskriver människor och relationer. Jag gillar att historien berättades ur många olika personers perspektiv och hur detta sedan flätades ihop och på så sätt förstärkte beskrivningen av relationen mellan dessa kvinnor.

10. The storyteller av Jodi Picoult
En helt o.k bok och bitvis jättebra. Jag vet inte om man får säga så men jag blir lite uttråkad av "förintelse historier". Inte för att det inte är fruktansvärt men jag har liksom hört det så jag vet att det var fruktansvärt och att bege mig in i detta gång på gång leder inte till att det blir ännu mer fruktansvärt för det är redan så fruktansvärt att det inte går att förstå... Därför uppskattade jag inte mittendelen som utspelade sig under andra världskriget. Det var bitvis väldigt gripande såklart men jag blev ändå inte helt fångad.

11. Born at midnight av C.C Hunter
Precis vad jag behövde efter den tunga läsningen om förintelsen. En ungdomsbok om vampyrer, häxor och varulvar så självklart gillar jag det ;-) Väldigt lättsmält och inget jag direkt kommer att läsa om men kanske tar jag och läser fortsättningen någon gång när jag känner för det.

12. Requiem av Lauren Oliver
Som jag har väntat på denna tredje del i Delirium-trilogin. Tyvärr var den en besvikelse. Helt o.k men inte på något sätt på samma nivå som de föregående två böckerna. Kanske bör jag läsa om den, vissa böcker behöver ju det för att växa.

13. Lethal av Sandra Brown
Jag vet inte om det var jag som egentligen inte var sugen på en thriller eller om det var boken som var halvdålig. Jag fastnade inte alls så det var en stor besvikelse. Andra har älskat den här boken så jag hade ganska höga förhoppningar.

14. Twilight av Stephanie Meyer
För nionde gången har jag alltså läst Twilight och fortfarande fängslas jag på samma sätt och går och fnissar och småler för mig själv medan jag lyssnar. Det är verkligen fantastiskt att jag inte tröttnar men det är något med Bella och den karaktären som jag verkligen älskar.

15. New Moon av Stephanie Meyer
Också denna för nionde gången såklart :-) Lika bra som alltid även om jag nog fortfarande tycker att det är den sämsta boken i serien.

16. Beautiful Creatures av Kami Garcia, Margaret Stohl
Uch vilken seg bok. Det tog flera månader för mig att bli klar med den. Till och från var den ändå bra och mot slutet (efter typ 400 sidor) hade jag ändå fastnat för den.

17. Beautiful Darkness av Kami Garcia, Margaret Stohl
Trots att första boken inte var en hit gillade jag filmen massor vilket gjorde att jag såklart var tvungen att läsa andra boken i serien. Den var inte superbra heller men till och från var den helt o.k.

18. Beautiful Chaos av Kami Garcia, Margaret Stohl
Efter att ha kämpat mig igenom de första två böckerna kände jag att jag ändå var tvungen att läsa den sista också men surprise!.....den var ingen hit heller. Blä för slutet också tänkte jag sen upptäkte jag att det finns EN BOK TILL i serien...attans nu måste jag väl läsa den med!


19. Me before you av Jojo Moyers
En helt o.k läsupplevelse. Jag gillar verkligen såna där böcker sm ligger någonstans på gränsen mellan chick-litt och något annat, djupare. Huvudpersonen var härlig och älskvärd, det är bra! Det kommer nog bli fler böcker av denna författare.


20. Room av Emma Donaghue
Detta var en omläsning av denna bok som var en av mina starkaste läsupplevelser förra året. Det är fortfarande en av de bästa böckerna jag läst tror jag. Språket är helt fantstiskt och historien är så enormt gripande utan att bli så mörk att man hamnar i ett djupt hål när boken är slut.


21. Dead Until Dark: Sookie Stackhouse Southern Vampire Mystery #1 av Charlaine Harris
Jag har av någon anledning dragit mig för att läsa dessa böcker trots att jag gillar tv-serien. Men wow! Jag gillade den här enormt mycket. Sookie är så rolig och en verkligen inspirerande och älskvärd huvudperson. Det var länge sedan jag läste något som jag verkligen längtade eftter mellan lässtunderna. Jag längtar efter att läsa resten av böckerna men jag ska försöka dra ut på det så det inte tar slut för snabbt :-)


22. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Jag har hört så himla mycket gott om denna bok och det verkade ju verkligen vara något för mig men jag fastnade faktiskt inte. Det är så märkligt när en bok liksom verkar helt rätt innan man läser den men sen ändå inte fångar så som man trodde. Jag ska ge andra boken en chans också eftersom jag har köpt den och jag har hört att den ska vara (ännu) bättre.


23. Someday, Someday maybe av Lauren Graham
Jag är en stor fan av den fantastiska skådespelerskan Lauren Graham (från bla. gilmore girls och Parenthood) så när jag hörde om hennes bok blev jag superexalterad. Tyvärr gillade jag den inte alls. Det var som att den verkade vara en chick-litt men utan huvudpersonens genretypiska egenskaper. Den blev liksom för deprimerande. Även om chick-litt ofta går ut på att någon har det tufft i livet så brukar huvudpersonen lätta upp stämningen med sina galna idéer eller  sin inställning till livet, men så var det inte här.

24. Du går inte ensam av Marie Jungstedt
Böckerna jag har läst på sistone har verkligen varit besvikelse på besvikelse (förutom sookie-boken då) tyvärr var Marie Jungstedts nyaste inget undantag. Jag brukar gilla Marie Jungstedt men denna kändes verkligen tråkigt och oengagerande. Jag tyckte även att själva mysteriet kändes osanorligt och inte alls spännande.

25. Himmelsdalen av Marie Hermansson
En märklig, spännande, läsvärd bok tycker jag. Ibland känns det som att storyn har lite väl många svängar men jag gillade den ändå.


26. Hungerselden av Eriksson och Axlander Sundqvist
omdöme: se sista boken i trilogin


27. Kråkflickan av Eriksson och Axlander Sundqvist

omdöme: se sista boken i trilogin


28. Pythians anvisningar av Eriksson och Axlander Sundqvist

När jag läser en trilogi vill jag att delarna ska vara delvis separerade och att varje bok ska ha sin egen upplösning. Så var inte fallet med dessa böcker. Jag tror att om dom hade presenterats som en bok hade jag kanske gillat dom bättre men nu blev jag liksom bara frustrerad. Även om böckerna var spännande ibland kändes det ibland lite långsökt och osammanhängande när storyn innehöll pedofili, rasister, nazister, incest, multipla personligheter, sekterism...etc. Det blev liksom FÖR mycket ibland!

29. On the road av Jack Kerouac
Efter att ha sett den fantastiska filmen kände jag att jag var tvungen att läsa boken. Jag såg fram emot att läsa mer om den spännande karaktären Mary-Lou (som i filmen spelades av min favorit Kristen Stewart) Tyvärr fanns det inte mycket av Mary-Lou i boken. Jag gillade den delvis men jag hade svårt att hänga med och den var inte alls lika bra som filmen (uch va odjup jag känner mig nu)

30. The sealed letter av Emma Donoghue
Jag var superexalterad att samma författare som skrev den fantastiska Room hade skrivit en till bok. Tyvärr blev jag totalt besviken och trodde aldrig att boken skulle ta slut. Jag förblev totalt oberörd genom hela boken. Jag anade att jag inte skulle gilla den när jag läste vad den handlade om, men så tänkte jag ju att författaren är ju så fantastisk att den måste vara bra men nej, det var den inte!

31. Stir fry av Emma Donoghue
Jag bestämde mig för att ändå ge Donoghue en chans till. Jag gillade denna mycket mer än den föregående däremot var det inget mästerverk. Sådär är nog det högsta betyget jag kan ge...

32. Living dead in Dallas av Charlaine Parker 
Del två i Sookie Stackhouse serien, jag gillade den lika mycket som den första, dom är ju så himla roliga också.

33. The vitness av Nora Roberts
Wow! Jag älskade verkligen denna lättsmälta, spännande bok. Jag gillade karaktärerna, storyn och spänningen. Det var den första spänningsromanen av Roberts jag har läst och jag hoppas på att läsa fler. Jag har ju läst några av hennes romantiska böcker men dom gillade jag inte så mycket.

34. A discovery of witches av Deborah Harkness
En bok helt i min smak. Jag fångades på en gång och gillar karaktärerna jättemycket. Jag gillar ju som bekant vampyr- och häxlitteratur, denna är nog en av de bästa jag läst.

35. Shadow of night av Deborah Harkness
Detta är del två i Harkness "all souls" serie. Tyvärr gillade jag den inte alls lika mycket som första delen. Jag föredrar verkligen när såna här fantasy-böcker utspelar sig i nutid, denna utspelade sig i historisk tid vilket inte alls gjorde den lika spännande och intressant i mina ögon.

36. Utvandrarna av Wilhelm Moberg
Jag har längtat länge efter att läsa om Mobergs utvandrarepos som är mina absoluta favoritböcker. Jag hade glömt att dom var såhär bra, det är verkligen ett mästervärk! Jag läste dom första gången på högstadiet och sedan dess har dom alltid funnits i mitt hjärta.

37. Carrie av Stephen King
Det hela började med att jag lyssnade på musikalversionen av Carrie på Spotify och kom då på att jag faktiskt aldrig har läst den. Jag hade ganska höga förhoppningar men jag gillade den inte riktigt. Visst är det en sorglig berättelse men jag hade ändå svårt att bli berörd.

38. Wool av Hugh Howey
Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar den här boken eller inte. Temat och storyn är sådant jag verkligen gillar (det är en dystopi) och karaktärerna är intressanta, ändå känner jag mig bitvid ganska oengagerad. Min pla är ändå att läsa de två andra böckerna i serien.

39. Black out av Lisa Unger
Jag har verkligen längtat efter en härlig thriller/deckare... det här var inte den bok jag längtat efter. Den var ganska tråkig och oengagerande. Ibland undrar jag om det är mig det är fel på och inte böckerna...

40. Invandrarna av Wilhelm Moberg
se ovan vid "utvandrarna"

1 kommentar:

Nicolinas småpyssel sa...

Hej Vilka spännande böcker du ger tips om. jag tycker också om att läsa mycket.
Har just avslutat Sandmannen av Kepler. Om du inte läst den GÖR det. Länge sedan något fängslade från första sidan.
Kram Yvonne