söndag 15 april 2012

Mitt behov att verka lyckad

Nu kommer ett sånt där personligt inlägg igen. Läs om ni vill eller strunta i det, det kommer antagligen vara lite osammanhängande :-D Först vill jag dela en layout jag skapade igår, den handlar om mitt behov av att verka lyckad i andras ögon. Den är skapad till en utmaning hos Shimelle som har massor av utmaningar på sin blogg den här helgen och i veckan som kommer.

Nu till den lite mer osammanhängande biten... Det är svårt att skriva sammanhängande då mina tankar är så röriga...
Igår var jag ute och promenerade med en av de bästa personerna jag vet. När vi pratade blev jag allt mer medveten om hur ohälsosamt mitt tänkande kring kost, kropp och träning är.

Ända sedan jag var typ 14 har mitt liv kretsat kring mat. Jag har växlat mellan att hetsäta och att leva extremt hälsosamt med massa förbud. Jag har ätit LCHF, jag har viktväktat, jag har gi-at, jag har räknat kalorier...etc. Jag vet att jag har pratat om detta med balans förrut på bloggen men det är ju så himla svårt.

Jag vill vara nöjd med min kropp, jag vill känna mig bekväm och jag vill vara hälsosam men jag vill faktiskt inte att mitt liv ska kretsa kring vad jag stoppar i mig eller hur jag ska kunna motstå den där kakan. JAG VILL NJUTA AV LIVET! Jag vill känna mig bekväm i min kropp och vara nöjd med mig själv som jag är och jag börjar mer och mer inse (med hjälp av min vän) att jag inte kommer att göra det hur många kilon jag än går mer eller hur många cm min midja krymper. Den känslan kan bara komma inifrån.

Det är en ganska jobbig insikt. Det är läskigt att släppa på matregler och bara äta utan att räkna kalorier eller gi-värde. Rädslan att förlora kontrollen är så så stark. Mitt behöv att kontrollera är enormt stort och har också lett till mina ångestproblem. Jag vill inte bli ihågkommen som "hon som alltid bantade" utan som "hon som verkligen kunde njuta av livet och vara i nuet". Mitt kontrollbehov hör ihop med det layouten handlar om. Att jag vill att människor ska se mig som lyckad. Det är ett destruktivt tankesätt jag banne mig ska ta mig ur!

Hoppas ni har haft en härlig helg. KRAM!

12 kommentarer:

Stephi sa...

det du skriver är det som många kvinnor tampas med...man vill både äta och ha kvar kakan. Jag tror man får komma fram till nåt som passar en själv. Jag vill äta vad jag vill men mår dåligt av fläsk som väller över. För mig är vägen då att gå ner i vikt genom att äta gott men inte alltid, börja på ny kula liksom... Inte ha så bråttom att nå sina mål. Folk som slutat med socker och bröd har ju bara me det lyckas gå ner 10 kg på ett år.
Du kommer alltid vara lyckad! Även om du ej är perfekt. Och perfekt för vem?? Det är så mycket mer än vikt som livet handlar om juuh, och lyckad är du nog på så många andra områden. Jag känner ju ej dig men jag vet att du är grymt lyckad på att skapa och vara kreativ..*ler*

Dotti sa...

Det var ett mycket bra inlägg! Jag har exakt samma tankar som kämpar mot varandra i mig varje dag! Det är svårt att släppa sådant, men det är bra att veta att man inte är själv med sådana tankar! Så bra att du har vänner som du kan pratar med, och att du har självinsikt! det är första steget, plus viljan. ;-) Du är bra!

KatarinaR sa...

Så bra du skriver och berättar!
Tror det är jättebra när man kan prata om sådant här och skönt att du verkar ha en klok vän som du kan prata med. Håller tummarna för dej!
Kram!

Ulrika sa...

Vilken snygg layout! Jättebra av dig att scrappa om ett så tungt ämne.

Maritha sa...

En jättefin layout och ett stort och tungt ämne att ta tag i. Självinsikter är oftast jobbiga att komma till och jobbiga att ta tag i. Men Det blir nästan alltid bra i slutet!

Lycka till!

Hegu sa...

Vilken superfin layout! Jag tror att det är många som känner igen sig i det du skriver om. Jag kämpar också med vikten men jag tänker aldrig prata om det eller visa det för mina döttrar. Jag försöker röra på mig mycket och äta sunt på vardagarna. Det får ta sin tid att gå ner...för jag vill gärna äta den där goda kakan på helge tillsammans med mina barn.

Jag hoppas på lite ork och tid i veckan så jag också kan göra några av Shimelles roliga utmaningar!

Kram
Helen

Cynthia sa...

Looove the layout. The little clusters of embellishments naturally guide the eye to the photo. Really nicely done!!

Päivi sa...

För det första vill jag säga att din layout är helt underbar!!! Och sedan att du vågar göra en layout med ett ganska "tungt tema" tycker jag är härligt. Sedan hoppas jag att du hittar en bra balans och härligt att du har en vän som hjälper dig att få dig att må bättre. För viktigast är ju att du mår bra, eller hur :)

Ha det bäst!

Manduzana stickar sa...

Det är ett stort, och viktigt, steg att komma till den insikten!

Vaktmästarn sa...

Vilken tuff LO! Både vad gäller konstnärlig utformning, och budskapet. En intressant tanke verkligen. Gillar det. Tänk om vi alla skulle scrappa om det som känns jobbig, skamligt, hemligt... jag skulle nog börja med en LO om matmissbruk. Det blir definitivt en prinsesstårta på den. Och ett gymkort. Tror jag. Det är vad mitt liv går ut på just nu.

Kram till dig för att du vrider och vänder på det som är intressant med att vara människa.

Outi

Teres sa...

Fint och personligt! Gillar layouter där man vågar bjuda på sig själv och vara öppen och ärlig.

Sofia-Sobeide sa...

Du är inte ensam om att ha sådana känslor. Det är inte hållbart att banta i längden, det är nog bättre att njuta av livet. Men förstås ändå försöka vara hälsosam. Klart man måste ta hand om sig och sin kropp men ändå på ett vettigt sätt. Och nej man blir aldrig lyckligare av att gå ner i vikt. Förväntar man sig det kommer det ändå inte att kännas tillräckligt då man väl gått ner det man tänkt.