torsdag 15 december 2011

Det här med hälsa och sånt

Det här inlägget är väldigt rörigt och flummigt och mest för min egen skull men häng med och läs om ni vill och kommentera gärna med dina egna tankar om du vill...


Tänk att det ska vara så svårt att leva ett liv som man mår bra av. Jag vet till exempel att jag mår ganska dåligt av socker och även vitt mjöl, ändå så är det så lätt att tänka att jag minsann är värd lite kaka eller tårta. Men vad är det jag är värd? att må dåligt? Visst är det tråkigt med förbud och dieter men om man mår dåligt av viss mat så bör man väl kunna hålla sig ifrån det liksom.

Oj vilket flummigt inlägg det här blir men kost och hälsa är något jag verkligen har jobbat med länge i mitt liv och jag har svårt att hitta balans och en hälsosam livsstil som JAG mår bra av. Mitt ledord det här året har varit Balans och det har hjälpt mig på min väg men jag har bara kommit några myrsteg på vägen så resan har ju bara börjat.

Det största jag har lärt mig den här senaste tiden är att jag är en känslo-ätare. Jag förknippar mat med känslor. Det är inte så att jag tröstäter men om jag till exempel vill mysa eller fira så innebär det nästan alltid sötsaker. Eller om jag har gjort nåt jobbigt så tycker jag att jag minsann kan få fira med en liten mazarin eller en bulle eller så... det är så destruktivt. Det bästa skulle ju vara att lägga in positiva känslor i ätandet av mat man mår bra av liksom. Sötsaker är ju också så socialt, man känner sig ganska tråkig om man är på kalas (eller framför allt om man håller i kalaset) och inte äter onyttigheterna. Nu inför jul känns det till exempel som att jag äter godsaker bara för att man ska festa till det i juletid och att jag kanske kommer att ångra mig annars efter jul fast egentligen är jag inte så sugen på söta saker...

Just nu går mina tankar åt hållet att försöka avstå från raffinerat socker och vetemjöl och istället fylla kroppen med naturligare saker. Jag har också börjat återinföra yogan i mitt liv. Yoga är något som verkligen fyller mig med liv men ändå är det verkligen svårt att prioritera bort det eller tycka att man minsann är värd en vilodag vid datorn istället... Nästa år ska jag i alla fall gå Cathy Zielske's kurs på big picture classes för att få hjälp i min resa mot att hitta mig själv och att ta hand om mig själv.

Jag tror att jag kommer att dela mer av min resa i bloggen. Hoppas ni vill hänga med mig, jag tar emot era kloka ord och tips med glädje.
KRAM!

6 kommentarer:

Sandra sa...

Haha, skulle nog läst här innan jag frågade dig om julgodis igår! ;-)

Sandra sa...

Haha, skulle nog läst här innan jag frågade dig om julgodis igår! ;-)

farmor ankus sa...

Men är det inte lite så att man ska belöna sig när det går bra ....och när det går dåligt då tröstar man sig.
Jag var rökare så jag vet vad det innebär att man vill ha....
Jag tror nog att när du bestämt dig så brukar det gå bra att ge sig andra ting, nu när jag slutat röka så, när jag belönar mig det är att sitta och scrappa eller att bra ta en kopp te.
JAg hoppas att du kommer på något som du tycker är en bra belöning
Så brukar det falla på plats.
HA det nu så gott
kram

Aase sa...

Definitivt inget flummigt inlägg, jag hängde med från börja till slut. Visst är mat belöning i ena eller andra formen, jag är också en känslomänniska en humörs människa som äter mycket efter hur jag mår.... Länge har jag funderat på min dotters kommentar en gång:

" Men mamma varför äter du det om du vet att du inte mår bra? Det r ju precis som med min gluten jag kan inte äta det även om jag vill för det är inte bra för min kropp"

Jag äter lactosfrott, konsekvent för jag mår bättre av det, jag äter inte rött kött för jag är bättre i min kropp.... Lätt!! eller hur
Men det vita mjölet och sockret mårjag inte heller bra av ändå äter jag det..... Varför gör man så? Ja du vännen det blir till att fundera även här hos mig!

Mitt ledord 2012 får nog bli ett klokt val tror jag :=)
Ha en skön fredag!!!

Kram Aase

Mahlin78 sa...

Åh vad jag känner igen mig i att vara känslo-ätare!!! Varje gång jag blir arg äter jag per automatik godis.... Har verkligen försökt bryta det, men det är fasiken omöjligt :-/ Ska bli intressant att följa dig, eftersom jag själv sneglar åt det hållet men inte kommit längre än så.... Trevlig helg! Kram

Lena sa...

Jag känner också igen mig jättemycket i det du skriver.. glad= äta, ledsen= tröstäta..osv.
Och jag vet att jag mår dåligt när jag äter massa onyttigt (mycket sötsaker) och ändå gör jag det.. åh man kan bli galen på sig själv =)..
Ha en fin helg!

Kram Lena